8 Dec Kerstbierenfestival

Kerstbier Proeverij

Proef een scala aan mooie kerstbieren, speciaal geselecteerd en voorgeproefd door de mannen van Opener bier. We zullen een grote verscheidenheid aan kerstbieren schenken, van licht naar zwaar, van bitter naar zoet, van blond naar donker. Voor ieder wat wils; er zit gegarandeerd een speciaalbier tussen naar jouw goesting!

Wat is een Kerstbier eigenlijk?

Kerstbieren, ook wel winterbieren genoemd, winnen de laatste jaren meer en meer aan populariteit. De productie kerstbieren neemt dan ook in rap tempo toe. Hoewel de speciale eindejaarsbrouwsels uit Engeland lijken af te stammen (waarschijnlijk al in de 11e eeuw ontstaan om overwinningen mee te vieren na oorlogen!) zijn het onze Zuiderburen die de kerstbierentraditie nieuw leven hebben ingeblazen.

In Nederland hebben we een aardige inhaalslag te maken, gezien het feit dat in België meer dan honderd verschillende kerstbieren geproduceerd worden. Toch is men in Nederland de kerstbieren ook meer aan het ontdekken én brouwen. Met name de kleinere brouwerijen proberen zich steeds meer te onderscheiden door te specialiseren, en dan is een kerstbier brouwen uiteraard een hele mooie kans! Opener ontwikkelt momenteel ook een winterbier.

Maar hoe smaakt een winterbier dan? In de meeste gevallen zijn deze bieren zwaar in alcohol, donker, kruidig en zoet. Is daarmee een blond of amber kerstbier geen goed kerstbier? Het is meer een kwestie van voorkeur.
Voor ons hoeft het niet allemaal zwaar, zoet en donker te zijn. Met name voor, tijdens of na een zware maaltijd is een verfrissend kerstbier helemaal zo gek nog niet. Wij vinden wel dat er in de smaak iets warms moet zitten. Dit kan door gebruik te maken van karamelmout, of kruiden zoals anijs. En ook de alcohol doet uiteraard een duit in het zakje!

Inschrijven? Wat is een tap-take-over?

Vanaf 21:30 uur is de kleine bok open voor alle kerstbier liefhebbers en gaan we kijken welke dit jaar door jullie als lekkerste kerstbier wordt verkozen. Het is weer in de vorm van een tap-take-over, dat betekent dat je geheel naar eigen tempo en smaak kunt bepalen wat je drinkt. Een enkel proefglas kerstbier is 2,50, maar het is ook mogelijk om een strippenkaart af te nemen, hiervoor kun je 7 bieren naar keuze nemen voor slechts 15,00 (1 gratis dus). Op het proefformulier staan de kerstbieren vermeld, op volgorde van alcoholpercentage. Op de achterzijde staat een stempelkaart, die we gebruiken voor het aankruisen van jouw 7 bieren. Moet lukken toch? 

We zien je graag op de Tap Takeover!